Bilgisayar ve sabit disk alırken seçiminizi doğru yapın!
- Güvenilir ürünleri ve tanınmış markaları tercih edin.
- Bir markanın uzun süredir kullanılan modelini tercih edin
- Piyasaya yeni çıkan ürünlerin bir süre kullanılmasını bekleyin.
- Çok yeni ürünlerin, uzun süre test edilmiş ürünlere göre daha riskli olduğunu unutmayın.
Kullanım şeklinize uygun (güvenlik sistemleri için 7X24 güvenlik, Nas cihazları için Nas cihazlar için üretilen) diskleri kullanmanız bilgilerinizin güvenliğini arttıracaktır.
Elektrik tesisatınızda gereken önlemleri alın!
Arızaların çoğu topraklama hatası, yüksek voltaj, düşük voltaj, bilgisayar aksamının yanlış montajı v.b. gibi basit bir şekilde önlenebilecek hatalardan
oluşmaktadır. Daha dikkatli davranarak bunlara engel olabilirsiniz.
Elektrik tesisatınızı mutlaka elektronik cihazlardan anlayan elektrikçilere yaptırın. Piyasa elektrikçilerinin çoğunun günümüz hassas cihazları için gerekli olan şartları sağlayacak tesisatları yapacak bilgiye sahip olmadığını unutmayın.
Voltaj sorunlarına karşı mutlaka güç kaynağı ve darbe önleyiciler kullanın. Ancak unutmayın ki bunların kullanılması arıza riskini azaltır, tamamen ortadan
kaldırmaz.
Bilgisayarınızı ve sabit diskinizi sarsıntı, darbe, ısı ve nemden koruyun!
Sabit diskler mekanik ağırlıklı aygıtlardır. Mekanik ağırlıklı aygıtlar, sarsıntı darbe, ısı ve nemden etkilenirler. Bilgisayarınıza yaptıracağınız periyodik bakımlar bilgisayarınızın ısı ve nemden etkilenmesini azaltacaktır. Bununla birlikte dikkatli olmayan bir teknisyenin yapacağı darbe ve sarsıntı büyük sorunlara yol açabilir. Bu nedenle bakım yapılmadan önce mutlaka verilerinizi farklı bir ortamda yedekleyin.
Sabit disklerin, en zorlu arızaları mekanik tabanlı arızalardır. Bunlar zaman zaman elektronik devre arızalarına da yol açar. Bu nedenle, elektronik kartın değiştirilmesi suretiyle yapılacak denemeler mekanik arızanın büyümesine ve böylece verilerin ulaşılamaz hale gelmesine neden olabilir.
Belirli aralıklarla önemli dosyalarınızı güvenli bir ortama yedekleyin.
Önemli dosyalarınızı belli aralıklarla yedekleyin ve yedeklerinizi mutlaka kontrol edin. Yapılan her yedekleme istediğiniz sonucu vermeyebilir.
Yedekleme yapılırken, asıl verinin bulunduğu ortam dışında bir ortamın seçilmesi kaynak ortamda oluşacak sorunlarda yedeklerin de yok olmasını önleyecektir.
Yedeklerinizi, eski yedeklerin üzerine almayın, birkaç yedek seti oluşturun. Böylece yedeklerinizde olabilecek bozulmalarda, bir önceki yedeğinizden yararlanabilirsiniz.
Belirli aralıklarla hatalara karşı diskinizi tarayın.
Verilerinizin güvenliği için sabit diskinizi belli aralıklarla hatalara karşı tarayınız, bu taramalar dosya kayıpları ve bozulmalarını en aza indireceği gibi, olası bir fiziksel disk arızasını size önceden haber verebilecektir. Yalnız, tarama işlemi yapılırken diskinizin arıza yapabileceği olasılığına karşın mutlaka yedeklerinizi alın.
Tarama işlemi yapılırken diskinizden duyabileceğiniz, garip sesler (metal sürtmesi, tıkırtı v.b.) ile işletim sistemi ve/veya donanımınızın vereceği hata mesajları size diskinizin bozulacağı sinyallerini vermektedir. Bu durumda diskin tamamen arıza yapmasını beklemeden değiştirilmesi önerilir.
Hayati önem taşıyan bilgilerinizin bulunduğu bilgisayarlarınızın disklerini, ortalama kullanım sıklığına göre 2-3 yıl da bir kez arıza olmasa bile yeni disk ile değiştiriniz. Bu size, fazladan bir maliyetmiş gibi görünse de, arıza durumunda verilerin kurtarılması için ödenecek para ve kayıp zamanın maliyetini hesapladığınızda önemli oranda kazanç sağlayacaktır.